Home » Ben Jonson – Previous Year UGC-NET | GATE Questions

Ben Jonson – Previous Year UGC-NET | GATE Questions

UPDATE: Now, you can get these 3000+ questions in booklet/hardcopy format. Click here to know more.

1. The English satirist who used the sharp edge of praise to attack his victims was
(A) Ben Jonson
(B) John Donne
(C) John Dryden
(D) Samuel Butler
Ans: (A)

2. Which of the following plays by Ben Jonson ends with the performamce of a puppet play in imitation of Marlowe’s Hero and Leander?

(A) The Alchemist

(B) Volpone

(C) Bartholomew Fair

(D) Every Man in His Humour

Ans: (C)

3. This was a masque written by Ben Jonson, staged on Twelfth Night and it was the first masque in which Prince Charles took part.
(A) Masque of Blankness
(B) The Masque of Queens
(C) Pleasure Reconciled to Virtue
(D) The Gypsies Metamorphed
Ans: (C)

4. A classical influence on Ben Jonson’s Volpone is
(A) Juvenal
(B) Aristophanes
(C) Plautus
(D) Terence
Ans: (B)

5. Ben Jonson’s comedies are
(A) Volpone, Bartholomew Fair, The Shoemaker’s Holiday
(B) Volpone, The Alchemist, Epicoene
(C) Volpone, The Alchemist, The Knight of the Burning Pestle
(D) Volpone, Epicoene, The Shoemaker’s Holiday
Ans: (B)

6. Identify the right chronological sequence :
(A) The Game of Chess – Volpone – The Duchess of Malfi – The City Madam
(B) The City Madam – The Duchess of Malfi – Volpone – A Game of Chess
(C) Volpone – The Duchess of Malfi – A Game of Chess – The City Madam
(D) The Duchess of Malfi – Volpone – A Game of Chess – The City Madam
Ans: (C)

7. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence ?
(A) Every Man in His Humour, The Shoemaker’s Holiday, Antonio’s Revenge, The Changeling
(B) The Shoemaker’s Holiday,, Every Man in his Humour, The Changeling, Antonia’s Revenge
(C) The Changeling, Antonio’s Revenge, Every Man in His Humour, The Shoemaker’s Holiday
(D) Antonio’s Revenge, Every Man in His Humour, The Changeling, The Shoemaker’s Holiday
Ans: (A)

8. Why does Lovewit in Ben Jonson’s play The Alchemist leave his house, setting the stage for his servant Face, alongwith Subtle, a fake alchemist to fleece people?
(A) To visit his father who left him long ago.
(B) To find out new sources of minting money.
(C) Because of an epidemic of plague.
(D) To make a pilgrimage.
Ans: (C)

9. Match the character with the play :
Character
I. Everyman in His Humour
II. Volpone
III. Epicoene
IV. The Alchemist
Play
A. Bonario
B. Subtle
C. Knowles
D. Morose
I II III IV
(A) B D C A
(B) B C A D
(C) C D B A
(D) C A D B
Ans: (D)

10. Who among the following is not a Restoration playwright ?
(A) William Congreve
(B) William Wycherley
(C) Ben Jonson
(D) George Etherege
Ans: (C)

11. Which of the following is not a revenge tragedy?
(A) Hamlet
(B) The Duchess of Malfi
(C) Volpone
(D) Gorboduc
Ans: (C)

12. “But deeds, and language, such as men do use;
And persons, such as comedy would choose,
When she would show an image of the time,
and sport with human follies, not with crime.”
In the above lines Jonson

I. Opposes the artificiality of the romantic tragic-comedy.
II. Initiates the use of realism.
III. Considers analysis of moral short comings more important
IV. Encourages the use of farce with melodrama.
Find out the correct combination according to the code :
(A) I, II and III are correct
(B) I, II and IV are correct
(C) I, III and IV are correct
(D) II, III and IV are correct
Ans: (A)

13. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given below :
List – I (Plays)
i. White Devil
ii. Maids Tragedy
iii. Every Man in his Humour
iv. The Spanish Tragedie
List – II (Characters)
1. Hieornimo
2. Old Knowell
3. Vittoria Corombona
4. Aspatia
Codes :
i ii iii iv
(A) 4 3 1 2
(B) 2 1 3 4
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 2 1
Ans: (C)

14. Ben Jonson’s Pleasure Reconciled to Virtue is a
(A) domestic tragedy
(B) masque
(C) villanelle
(D) closet drama
Ans: (B)

15. Which of the following plays by Ben Jonson ends with the performamce of a puppet play in imitation of Marlowe’s Hero and Leander?

(A) The Alchemist

(B) Volpone

(C) Bartholomew Fair

(D) Every Man in His Humour

Ans: (C)

1 thought on “Ben Jonson – Previous Year UGC-NET | GATE Questions”

Leave a comment

error: Content is protected !!
WhatsApp
1
Hi, I'm Nakul Grover.
Hi, I'm Nakul. I would be pleased to reply to your WhatsApp message. Let me know your query.